vrijdag 1 mei 2009

De smeerwortel onkruid?

Een plant, die u op het moment volop bloeiend tegIMG_0040 (Large) (2)en kunt komen is de smeerwortel. De plant bloeit van mei tot september met klokvormige vuilwitte, rode of blauwrood purperkleurige  bloemen, is vooral te vinden langs sloten of beekjes en langs wegen en dijken.

Omdat de bloemen, hangen zijn ze voor insecten met een korte tong moeilijk bereikbaar. Hommels breken in door een gaatje in de kelk te knagen om zo de nectar er uit te zuigen, zonder dat daarbij de meeldraden en de stampers worden aangeraakt en dus ook geen stuifmeel wordt overgebracht.

Als uw voorkeur uitgaat naar biologisch tuinieren. Dan is deze plant van onschatbare waarde, omdat het blad zeer rijk is aan kalium stikstof en fosfor. Een aftreksel van de smeerwortel levert dan ook een uitstekende vloeibare mest voor tuin en kamerplanten.IMG_0036 (Large)

In de homeopathie wordt tinctuur van de smeerwortel gebruikt bij beenderziekten, brandwonden en blauwe plekken. De werkzame stof is allantoïne, dat door de huid wordt geabsorbeerd. Van de bladeren werd ook thee getrokken: het zou helpen tegen diarree, darmzweren en aandoeningen van de luchtwegen en longen. Inwendig gebruik wordt echter afgeraden, omdat de stof carcinogeen zou kunnen zijn.

Nederlandse volksnamen voor smeerwortel: Ezelsoor, Heelbeen, Heelwortel, Keelwortel, Schuurwortel, Spekwortel

Is de smeerwortel onkruid? Volgens mij niet maar een veelzijdige plant.

@natuurgids