Het Krentenboompje is vanuit Noord- Amerika ingevoerd. In Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant, Zuid-Limburg en de Kempen verwildert. Het wordt ook wel Drents krent genoemd, ergens anders, noemt men hem gewoon krent.
Het krentenboompje is in alle jaargetijden een lust voor het oog. Vanaf april, samen met het ontvouwen van de blaadjes, verschijnen de talloze witte bloemtrosjes, die druk bezocht worden door de bijen en andere insecten. De bladeren zelf zijn eerst licht bruinrood gekleurd, maar evolueren snel naar groen, waardoor de struik in de zomer een mooie kleur heeft, en die ook blijft behouden. Om In de herfst weer vlammend bruin- rood afscheid te nemen.
Vroeger werden de bessen van de krentenboom gedroogd en in plaats van krenten (gedroogde druiven) in brood verwerkt. Vandaar de naam krentenboom. De bessen worden ook wel in pudding verwerkt of er wordt jam van gemaakt.
Vogels zijn trouwens ook dol op de krenten. Als de krenten al wat langer aan de struik hangen, gaan ze gisten. Let maar een op! dat Spreeuwen en Merels soms dronken kunnen worden, dan verliezen ze hun evenwicht. Door de vogels heeft de krent een groot verspreidingsgebied gekregen. De zaden worden her en der uitgepoept.